El, värme, vatten, ventilation
Bostaden är utrustad med moderna värme- och vattensystem. Dessa är i sig energisnåla och miljöanpassade, men du själv kan också påverka både energiförbrukning och kostnader genom de val du gör.
HUSHÅLLSEL
Bostadens elcentral är utrustad med automatsäkringar. Om en säkring löser ut, ska du ta reda på orsaken innan säkringen slås på igen.
I elcentralen sitter en jordfelsbrytare som har till uppgift att bryta strömmen om det uppstår ett jordfel i någon elektrisk apparat, som därmed riskerar att bli strömförande. Samtlig el är anslutna till jordfelsbrytaren. Alla eluttag är jordade för att öka säkerheten. Använd därför alltid godkända jordade elkontakter. Dubbelisolerade apparater, exempelvis elvisp och hårtork, kan även anslutas till jordade uttag. Dessa apparater är märkta med en dubbelkvadrat, ett så kallat Fi-märke.
De flesta eluttag har enfasanslutning. Till vissa apparater med hög effekt, exempelvis spisen, utnyttjas tre faser. Elmätarna och huvudsäkringarna är placerade i ett elskåp i trapphuset eller i källaren. Kontakta styrelsen eller fastighetsförvaltningen om du önskar läsa av din mätarställning.
Ta alltid reda på orsaken till att jordfelsbrytaren slagit till innan du återställer den. Kontakta fackman om du inte själv kan hitta felet. Att använda en elapparat med jordfel kan vara förenat med direkt livsfara! Jordfelsbrytaren återställs via en kontakt i elcentralen.
Egna installationer
Egna installationer får endast utföras av behörig fackman.
UPPVÄRMNING
Värmen kommer via kulvert från föreningens värmeanläggning. Uppvärmningen sker med pellets och el.
Rumstemperaturen regleras med termostatventiler som är placerade på radiatorerna (elementen). Dessa är förinställda för att ge en rumstemperatur på cirka +21 grader. Det är viktigt att termostaten inte täcks över. Känselkroppen som ska känna av rumstemperaturen kan då inte läsa av rätt temperatur.
VATTEN
I varje lägenhet finns diskmaskin, tvättmaskin och i vissa fall torktumlare. Om bostaden råkar ut för en vattenskada eller om vatten tränger fram, ska du omgående stänga av vattnet.
Rekommendation är att stänga av vattnet till disk- och tvättmaskin när man är bortrest under en längre period. På det viset minskar vi risken för onödiga vattenskador.
Egna installationer
Både av säkerhetsskäl och för att garantier ska gälla är det viktigt att anslutningar till vatten och avlopp görs på riktigt sätt. Installationer måste alltid utföras av behörig installatör.
VENTILATION
Ventilationssystemet i bostaden fungerar i princip så att en frånluftsfläkt suger ut luften från badrum, wc, kök och förråd och ersättningsluft tas in i bostaden via tilluftsdon i sov- och vardagsrum.
Renande filter
Tilluftsdonen, som är placerade bakom radioatorerna, är utrustade med ett filter. Det bör rengöras med jämna intervaller genom dammsugning.Läs här man rengör! Mindre luftomsättning vid vinterkyla
Ventilationssystemet är utrustat med utetemperaturreglering. Det innebär att luftomsättningen minskar något om det är kallt ute, vilket också minskar risken för kalldrag vid tilluftsdonen under fönstren.
Eftersom luftflödet även reduceras i spiskåpan kan en något minskad utsugningsförmåga eventuellt märkas vid matlagning då det är mycket kallt ute.
Kondens på energifönster
Fönster med god isoleringsförmåga (lågt Up-värde) kan efter klara nätter få kondens på ytterrutans utsida. Orsaken är att glasets utsida ibland blir kallare än uteluften, på samma sätt som framrutan på en bil kan få rimfrost. Kondensen brukar begränsas till fönstrets nedre del och uppträda under tidigare morgontimmar, framför allt under senhösten. Sådan kondens är ofarlig och ger inte upphov till skador på fönstret, utan visar snarare att det fungerar. Kondensen brukar försvinna så snart uteluften blir varmare.